Het is weer zover..
Je kunt het soms zelf heel goed merken. Je bent prikkelbaar, je hebt minder geduld voor de mensen om je heen. Je partner ademt te luid, je kinderen maken te veel lawaai en je collega stelde vandaag te veel vragen. Je hebt het warm, of juist heel koud. Een doffe pijn in je hoofd, onder in je rug of je buik. Je borsten zijn gevoelig, je hebt ineens heel veel trek in die ene specifieke chocolade en je bent zó ontzettend moe. Het liefst ga je terug in bed liggen, wikkel je je in als een burrito van dekens en slaap je een gat in de dag. Je kijkt in je agenda, doet een telsommetje en beseft dat je midden in je PMS periode zit.
PMS staat voor Premenstrueel Syndroom en verwijst naar een verzameling fysieke en emotionele symptomen die optreden tijdens de dagen voor een menstruatie. In deze periode bereidt het lichaam zich voor op twee mogelijke uitkomsten: een zwangerschap of het afstoten van een onbevruchte eicel.
Hoelang dit duurt en hoeveel en welke klachten het zijn verschilt per persoon. Over het algemeen begint PMS meestal enkele dagen tot twee weken voor het begin van de menstruatie. De symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen na het begin van de menstruatie. De totale duur van PMS is meestal ongeveer één tot twee weken, afhankelijk van de individuele menstruatiecyclus.
Emotionele rollercoaster
Persoonlijk vind ik de PMS de heftigste periode van mijn cyclus. Waar ik tijdens mijn menstruatie alleen de eerste twee dagen last heb van krampen en rugpijn, is dat tijdens de PMS een heel ander verhaal.
M'n emoties kunnen zo intens en heftig zijn, dat ik mezelf echt moet helpen herinneren dat het de PMS is en dat ik echt niet de allergrootste mislukking aller tijden ben. Tijdens deze periode ben ik super emotioneel, verdrietig en vooral moe. Het valt me op dat m'n huid tijdens deze dagen erg onzuiver is. Ik zie er moe en dof uit. Zelfs m'n haar is slap en futloos. Ik voel me dan eigenlijk heel erg lelijk. Ik blijf het fascinerend vinden hoeveel invloed de verschillende periodes van een cyclus heeft op mijn mentale gesteldheid.
Maar nu ik bewust ben van mijn cyclus en hoe deze loopt, kan ik er beter mee omgaan zodat ik het mezelf (en de lieve mensen om mij heen) het zo comfortabel mogelijk kan maken. Ik deel mijn 7 praktische tips en adviezen met je omdat ik het ook heel fijn had gevonden als er iemand was die dat met mij wilde delen. Misschien heb je er wat aan, en anders kun je ze altijd doorsturen naar je partner om ondersteuning te bieden. Oftewel: zoveel mogelijk met rust laat. :)
7 praktische tips en adviezen om de PMS dagen door te komen
- Luister naar je lichaam. Waar ik normaal gesproken overloop van ideeën, loop ik in de dagen voor mijn menstruatie helemaal vast. Er komt niets uit m'n vingers, ik kan me slecht/niet concentreren en ik ben erg vergeetachtig. In het verleden kon ik hier zo van balen en dat versterkte het gevoel van 'mislukking' alleen maar meer. Nu weet ik dat het alleen een specifieke periode in m'n cyclus is en dat het allemaal wel weer goed komt. Nu zorg ik ervoor dat ik hieromheen plan, zodat ik tijdens deze periode het minimale hoef te doen zonder me er schuldig over te voelen.
- Eet lekker, gezond & voedzaam.
Maak een verzameling van jouw favoriete snacks op een bordje. Ik ben bijvoorbeeld dol op dips. Momenteel heb ik twee favorieten: Griekse yoghurt met
groene salsa en Cottage Cheese met
chili oil (wat ook heel erg lekker is op een stukje toast met een beetje honing erover, trouwens). Heerlijk met tortilla-, pita-, linzen- of gewoon naturel chips, maar ook met rauwkost. Komkommer, worteltjes en puntpaprika. Als het maar fris en knapperig is, wat een heerlijke combinatie is met het pittige van de groene salsa en/of de chili oil. Ik word blij van variatie, van verschillende texturen en kleuren. Probeer tijdens deze periode cafeïne, alcohol en suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden. Deze kunnen namelijk de symptomen van PMS verergeren. Kies voor matcha, kruidenthee en drink veel water.
- Regelmatige lichaamsbeweging.
Oefeningen zoals wandelen, yoga, zwemmen of fietsen kunnen helpen bij het verminderen van stress. Het verbetert de stemming en verlicht fysieke ongemakken zoals een opgeblazen gevoel en/of krampen.
- Zorg voor voldoende slaap & rustmomenten.
Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en probeer voldoende rust te krijgen tijdens de PMS-periode. Een goede nachtrust kan namelijk goed helpen bij het reguleren van stemmingswisselingen en het verminderen van vermoeidheid. Ik vind het in deze periode extra fijn om een warm bad te nemen, met alles erop en eraan:
badzout,
badolie,
gezichtsmasker,
haarmasker en m'n
Kobo e-reader.
- Schrijf alles van je af.
Misschien herken je het dat je tijdens je PMS heel erg verdrietig en emotioneel bent. Misschien loop je ineens over van rauwe emoties, en kun (of wil) je ze niet bij iemand kwijt. Dan is dit het juiste moment om te gaan schrijven. Het hoeft nergens op te slaan, het hoeft zeker geen mooi verhaal te zijn. Schrijf het van je af, verscheur het in stukjes en gooi het weg. Niemand zal het lezen en jij bent het kwijt uit je systeem.
- Ga op zoek naar de juiste muziek. Muziek heeft heel veel invloed op ons mentale gesteldheid.
Misschien heb je gemerkt dat je niet helemaal lekker gaat op je huidige playlist. Op Spotify heb je ontelbare samengestelde muzieklijsten voor verschillende momenten en stemmingen. Ik heb ontdekt dat er hele fijne lijsten zijn voor met name PMS, maar bijvoorbeeld ook om positieve vibes op te wekken.
- Positieve affirmaties.
Heb compassie voor jezelf. Help jezelf vooral herinneren dat je een boss babe bent, je trots bent op jezelf en dat je niet alleen bent. Schrijf het op een post-it en plak het op je spiegel. Doe een deep dive op Pinterest om de mooiste achtergronden te verzamelen met positieve affirmaties en verander je screensavers op je laptop, pc & telefoon. Een mooie, fijne boodschap aan jezelf, wat niet alleen belangrijk is tijdens de PMS periode, maar eigenlijk gewoon altijd.
Tot slot..
Tot slot is het van cruciaal belang om te onthouden dat persoonlijke ervaringen met het omgaan van PMS kunnen variëren van persoon tot persoon. Wat voor mij heeft gewerkt, kan mogelijk niet hetzelfde effect hebben op anderen. Ik moedig je daarom aan om verschillende benaderingen uit te proberen en zo te ontdekken wat het beste werkt voor jouw unieke behoeften en omstandigheden tijdens de PMS-periode. Het vinden van de juiste aanpak kan een proces van vallen en opstaan zijn, maar het is zeker de moeite waard om te streven naar een beter welzijn en comfort tijdens deze periode. Blijf openstaan voor nieuwe ideeën en wees vooral vriendelijk voor jezelf terwijl je zoekt naar wat het beste werkt voor jouw individuele behoeften en omstandigheden tijdens de PMS periode.