AHA staat voor: alfa-hydroxyzuur. Het is een groep van zuren die van nature voorkomen in de natuur. Namelijk in fruit- en melkproducten. Deze peelings bevatten:
· Glycolzuur (glycolic acid) uit suikerriet
· Melkzuur (lactic acid) uit melk
· Fruitzuren als: appelzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur
AHA peelings zijn wateroplosbaar. Ze werken door de bovenste huidlaag om dode huidcellen zachtjes los te maken. Hierdoor krijgt de huid een glad en fris uiterlijk. AHA peelings hebben de neiging om de huid te hydrateren en wordt vaak gebruikt voor het verminderen van fijne lijntjes hyperpigmentatie en acne-littekens.
BHA staat voor: beta-hydroxyzuur. Dit is een ander zuur dat effectief is bij het exfoliëren van de huid. Het meest voorkomende BHA zuur:
· Salicylzuur (salicylic acid)
In tegenstelling tot AHA peelings, is BHA olie-oplosbaar. Omdat het hierdoor dieper door dringt in de poriën en de huid, ideaal voor mensen met een vette of acne-gevoelige huid. Het helpt namelijk goed tegen het verwijderen van olie en talg en lost verstopte poriën op. BHA peelings zijn ontstekingsremmend. Het vermindert roodheid en kalmeert de huid. Ze kunnen ook nuttig zijn bij het verminderen van mee-eters en het voorkomen van nieuwe acne-uitbraken.
AHA en BHA peelings hebben vergelijkbare voordelen, maar de keuze tussen de twee hangt af van jouw huidtype en behoeften. De volgende punten bieden hulp bij het overwegen welke soort peeling het beste is voor jouw huid:
o Huidtype
AHA peelings zijn over het algemeen geschikt voor de meeste huidtypen. Inclusief de gevoelige huid.
BHA peelings worden aanbevolen voor de vette of acne-gevoelige huid.
o Doel
Ben je op zoek naar: verjonging, hydratatie en het verminderen van fijne lijntjes en hyperpigmentatie? Dan kan een AHA peeling geschikter zijn. BHA peelings zijn effectiever bij het benadelen van acne, mee-eters en het verminderen van olie en talgafscheiding. Denk aan een vette(re) T-zone op het voorhoofd, neus en kin. Een BHA kan helpen door het alleen op de vettere delen van het gezicht aan te brengen.
We weten nu dat AHA’s op een milde manier de huid exfoliëren, door zachtjes de bovenste huidlaag te ontdoen van dode huidcellen. Dit helpt bij het verminderen van fijne lijntjes, het egaliseren van de huidtextuur en het verhelderen van de teint. BHA’s dringen dieper de poriën in. Hierdoor helpt het bij het verwijderen van onzuiverheden, zoals mee-eters en puistjes. BHA’s zijn ontstekingsremmend en bezitten antibacteriële eigenschappen. Dit maakt het geschikt voor een vette en acne-gevoelige huid. Door AHA’s en BHA’s te combineren, kan de huid zowel oppervlakkig als dieper worden geëxfolieerd. Deze combinatie kan leiden tot een heldere, gladdere en gezondere huid. Producten met een combinatie van AHA’s en BHA’s zijn iets krachtiger dan alleen een AHA, maar niet zo sterk als een BHA alleen.
Peelings moeten altijd geleidelijk aan in je huidverzorgingsroutine worden opgenomen. Begin met een lagere sterkte en bouw dit langzaam op. Dit is afhankelijk van de tolerantie van jouw huid. Ook is het zeer belangrijk om altijd zonbescherming te gebruiken. Omdat de zuren de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon, heeft het extra bescherming nodig. Het is daarom aan te raden om een breed-spectrum van zonnebrandcréme op te nemen in jouw huidverzorgingsroutine. Vooral bij het gebruik van chemische exfoliërende producten.
AHA en BHA peelings zijn beide effectieve hulpmiddelen voor exfoliatie en het verbeteren van de huidtextuur. Terwijl AHA peelings gericht zijn op het verjongen en hydrateren van de huid, zijn BHA peelings ideaal voor het behandelen van acne en het verminderen van olie en talgafscheiding. Het is essentieel om jouw huidtype en specifieke behoeften in overweging te nemen bij het kiezen tussen AHA en BHA peelings. Door geleidelijk te beginnen en zonbescherming te gebruiken, kun je veilig genieten van de vele voordelen die deze peelings bieden.