Gua Sha is een traditionele methode in de Chinese geneeskunde, wat al eeuwenlang wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen en het welzijn te verhogen. Gua Sha is een massagetechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale, platte tool. Meestal is dit gemaakt van jade, of een andere steensoort. Hiermee wordt in een rustig tempo met lichte druk en lange, langzame bewegingen over de huid wordt geschraapt. Geen paniek: je huid wordt er niet afgeschraapt, ook hoort het geen zeer te doen. Tijdens een Gua Sha behandeling wordt de huid ingesmeerd met een product als een balsem of een olie. Dat zorgt voor een 'slip', zodat het gevoel van wrijving vermindert.
Meridianen
Volgens de Chinese geneeskunde hebben we over onze hele lichaam denkbeeldige lijnen: meridianen worden deze genoemd, ook wel bekend als Qi. Elke meridiaan is gekoppeld aan een bepaald orgaan of systeem. De energie stroomt door deze meridianen om het lichaam te voeden en in balans te houden. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze meridianen als basis voor diagnose en behandelingen van verschillende gezondheidsproblemen.
De schraapbewegingen tijdens een Gua Sha behandeling, volgen de meridianen. De energiebanen die door het hele lichaam stromen.
Voordelen van Gua Sha
Gua Sha heeft verschillende voordelen voor de gezondheid:
- Verbetering van de bloedcirculatie: Door over de huid te schrapen met een platte Gua Sha tool kan de doorbloeding worden gestimuleerd. Dit kan weer leiden tot een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar verschillende delen van het lichaam.
- Ontgiften van het lichaam: Het schrapen van de huid tijdens een Gua Sha behandeling kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. De stagnaties in de energiestromen van het lichaam kunnen vrijkomen door het schrapen, wat kan leiden tot het vrijkomen van opgeslagen gifstoffen in het lichaamsweefsel.
- Verlichting bij pijn en spanning: Door het schrapen van de huid kunnen blokkades of knopen in de spieren los worden gemaakt. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en bevordert daarmee ontspanning van lichaam en geest. Hierdoor kan Gua Sha effectief zijn bij het verlichten van pijn en spanning.
- Verbetering van de huidconditie: Doordat Gua Sha helpt bij de verbetering van de bloedcirculatie, verbetert het ook de productie van collageen. Dit kan leiden tot een gezondere huid met vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Het resultaat is een stralende teint.
- Stimulatie van het lymfestelsel: Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van de afvalstoffen in ons lichaam. Een Gua Sha massagebehandeling kan hulp bieden bij het stimuleren van de lymfen, de lymfe stroom en het ontgiften van het lichaam. Dit kan leiden tot vermindering van pijn, ontstekingen en spanning.
- Stressvermindering: Tijdens een Gua Sha behandeling kan de druk en het schrapen van de huid een kalmerend effect hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Ook kan het bijdragen aan een betere nachtrust en een algeheel gevoel van welzijn.
Gua Sha: stap-voor-stap
We weten nu wat Gua Sha precies is en de vele voordelen wat het kan bieden voor niet alleen de innerlijke- maar ook de uiterlijke schoonheid. Maar hoe kun je dit zelf toepassen?
Een stapsgewijze handleiding kan hier handig bij zijn:
- Begin met het uitkiezen van een Gua Sha-tool. Er zijn vele verschillende tools hiervoor op de markt. De meeste zijn gemaakt van
Jade,
Rozenkwarts,
Amethist of een andere steensoort zoals
Obsidiaan. Sommige zijn van
hoorn of
roestvrijstaal. Het gaat hierbij om jouw persoonlijke voorkeur en/of budget.
- Breng een dun laagje product aan. Dit kan een (massage)olie, een crème of lotion zijn, maar ook een gezichtsreiniger op basis van olie. Dit zal dan de eerste stap zijn in jouw huidverzorgingsroutine voor in de avond, op basis van de
Double-Cleansing methode.
- Houd de Gua Sha-tool stevig vast in een hoek van ongeveer 15 graden, ten opzichte van de huid.
- Begin zachtjes, met een lichte druk, met het schrapen van de huid. Dit kan het gezicht zijn, de nek, de schouders, de rug, armen of benen. Beweeg altijd in neerwaartse bewegingen langs de spieren, in de richting van het lymfestelsel.
- Het is belangrijk dat je de tool altijd in één richting beweegt: vermijd het maken van heen-en-weer bewegingen. Dit kan namelijk de huid beschadigen.
- Oefen voldoende druk uit om spanning los te maken. Wees hiermee voorzichtig en voorkom huidbeschadiging en huidirritatie. Het is aan te raden om met een lichte druk te beginnen en indien nodig deze geleidelijk te verhogen.
- Werk systematisch door het gehele gebied dat je wilt behandelen. Begin bijvoorbeeld bij de hals en werk langzaam steeds meer omhoog.
- Was na een Gua Sha behandeling altijd de tool. Dit kan met een milde (hand)zeep en lauwwarm water. Leg de Gua Sha tool, na het afdrogen weg op een veilige plek.
- Smeer de behandelde huid rijkelijk aan met een crème, lotion of olie. Heb je een oil cleanser gebruikt, spoel de huid dan eerst af. Hierna kun je verder met een cleanser op waterbasis en de volgende stappen in jouw skin care routine.
Conclusie
Gua Sha is een oude eeuwenoude, traditionele massagetechniek wat gebruikt wordt in de Chinese geneeswijze. Van het verbeteren van de bloedcirculatie, stimuleren van het lymfestelsel tot ondersteuning bieden bij een algeheel gevoel van welzijn: het heeft vele voordelen voor zowel de innerlijke als de uiterlijke schoonheid. Gua Sha kan op verschillende delen van het lichaam worden toegepast, zoals het gezicht, de nek, de rug, de armen en benen. Een Gua Sha behandeling hoort geen pijn te doen. Om de juiste druk te gebruiken en letsel te voorkomen, is het altijd aan te raden om een getrainde therapeut te raadplegen. Ook is Gua Sha niet geschikt voor iedereen. Vooral niet voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of specifieke huidproblemen. Ook hierbij is het verstandig om een een gekwalificeerde huidtherapeut of arts te raadplegen.